Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Als kindcentrum kunnen we te maken krijgen met leerlingen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dat brengt altijd schrik en zorg met zich mee. Daarom maken alle kindcentra gebruik van de ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. Vanaf 1 juli 2013 zijn alle beroepskrachten op onze kindcentra wettelijk verplicht deze meldcode te gebruiken bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling en vanaf 1 januari werken we a.d.h.v. de verbeterde meldcode met daarin opgenomen het overwegingskader.
Stappenplan
Uiteraard streven wij er naar dat elke stap besproken wordt met de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling. Bij ernstige situaties is het echter ook mogelijk om hiervan af te zien, op dat moment staat dan het belang van het kind op de eerste plaats.
Protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling KC Juliana
Geen meldplicht Lees hier meer over de Wet Meldcode
PIT gaat verderPIT neem kindermishandeling zeer serieus. Naast de wettelijke verplichting, zoals hierboven beschreven, is er op elk kindcentrum een directe aandachtsfunctionaris en op PIT-niveau is er een indirecte aandachtfunctionaris. De directe aandachtsfunctionaris (dAF) is de intern begeleider (IB) op elk kindcentrum. Logisch, omdat deze deskundige direct betrokken is bij de ondersteuning van en de zorg om alle kinderen die dat nodig hebben. Deze functionaris
De indirecte aandachtsfunctionaris (iAF) heeft PIT ingesteld om de aandacht voor (vermoedelijk) huiselijk geweld en kindermishandeling goed onder de aandacht van alle medewerkers te houden binnen heel PIT van medewerker tot bestuur. Deze functionaris:
|
Agenda |
Onze Facebook pagina |
Deel deze pagina |